LA BOIRA I EL PROCÉS (publicat a L'Ondarí)

Boira sobre Catalunya
Trasvassament de l’Ebre / Canal Segarra-Garrigues; Aeroport de Castelló / Aeroport de Lleida-Alguaire; Autopistes radials de Madrid / Carril bus-Vao de l’autopista del Vallès; La picaresca española / El “això m’ho comptes sense iva”; La Roja dels collons / El Barça fins a la sopa; Yo soy español, español, español / Érem, som, serem; La caspa rància i fatxenda de certa classe alta espanyola / El paternalisme i condescendència envers els altres de la burgesia catalana; La TVE de l’Urdaci / La TV3 actual; La bombolla inmobiliària murciana / El parc de pisos buits a les Terres de Ponent; Les línies d’AVE inútils / La línia 9 del metro de Barcelona i el telefèric d’Esparreguera; Marina d’Or / Barcelona World (si és que es fa); Benidorm / La Barceloneta;  Els sobres de Bárcenas / Els sobres que a diari circulen a les empreses familiars d’aquest país; La trama Gürtel / El clan Pujol...
PP o PSOE / Indepe o Unionista; El procés cap a la independència / “La obra de El Escorial” (el matís religiós és intencionat).
El meu llibre de teràpia amb Espanya
Per cada motiu que trobava fa uns anys per a avergonyir-me de ser espanyol i somiar que de la mà dels catalans podria aspirar a viure en un país del qual sentir-me orgullós, avui en trobo un d’equivalent a casa vostra. M’agradaria remarcar “un país del qual sentir-me orgullós” en contraposició del “País Normal” dels eslògans indepeguais de xarxa social i cartellet a la finestra. De país normal, ja en tenim: normalment corrupte i molt millorable en tants aspectes. A veure si ens n’assabentem d’una bona vegada: Fins que no la societat catalana sigui capaç de reconèixer obertament i amb honestedat i humiltat tot allò que també fa malament, aquí no hi haurà  independència. I si n’hi hagués, no valdria més que per a canviar la merda espanyola per la merda de proximitat. I això és justament el que s’ha votat el 27-S: Independència condicionada a canvis profunds de model de societat i país.  Amb indepe nomé s, no n’hi ha prou, almenys no pas per a la majoria absoluta ni percentual dels votants, senyores i senyors. S’ha arribat al màxim possible de “Junts perquè sí” i se sap. Per a aconseguir més independentistes  s’hauria d’explicar d’una vegada “Indepes per a què”.
Merchandising del Procés
Però és difícil que hi hagi cabuda per al discurs crític amb l’època de cofoïsme que viu aquest país des del Tricentenari beneït. El procés dels nassos, que va començar com una estimulant reacció crítica contra una Espanya decadent i opressiva ha esdevingut una mena de modus vivendi català, s’ha institucionalitzat, s’ha enquistat i és hora que també sigui revisat de manera crítica ell mateix. Potser aquest exercici crític envers el propi procés podría aportar una nova empenta i visió al fet independentista i sumar-hi més adeptes.  Però no anem per aquí: el bifrontisme més infatil i ridícul campa per Catalunya, la que fins fa no gaire era la societat més variada i interessant d’Espanya, s’ha autoreduït a si mateixa a A o B, però lo pitjor és que ni A, ni B, portem ja 4 anys de indefinició a compte dels comptes corrents dels catalans més necessitats d’assistència real i no sentimental. Tot és sentimentalisme barat en aquesta Catalunya banalitzada i obsessionada amb el seu SER i el seu melic, vegin si no aquests anuncis d’aigua mineral o supermercats copien el to i l’èpica identitaris de la Generalitat. Compra aigua de Viladrau, catalanet, que t’ajuda a ser com ets. I compra-la a Caprabo, perquè ets un “lliurecomprador” segons l’article 1 de la seva constitució de folletó setmanal d’ofertes de la secció de frescos.
l'obsessió pel SER
El procés ven. I ven perquè la majoria de la gent que el compra, té dinerets per fer-ho, malgrat que ens vulguin oferir al lineal del súper personatges surrealistes com ara el Gabriel Rufián, per tal de fer-nos creure que el procés és també cosa d’aturats de l’àrea metropolitana. Sí, sí, és clar que n’hi ha. Però tots saben per cada Rufián, hi ha vint Junqueres, Casals, Lluís Llach, Forcadell, Homs o Mas. I si no mirin de quins barris pengen les estelades. I si no, mirin els cognoms de les paperetes electorals de Democràcia i Llibertat i ERC aquest diumenge. I si no, mirin com les marques que fan servir l’èpica del procés per a vendre carxofes són Caprabo i no DIA.
Finestres canviades, façana rehabilitada, finca bé de zona acomodada, veins nets, comunitat civilitzada... Penja l’estelada. Torre enjardinada, piscina ben clorada, agenda apretada, interiorista il·luminada, tot terreny alemany per a escapades a la Cerdanya d’anada i tornada... Penja l’estelada. Cases de pedra restaurades, cuina de fusió guardonada amb producte de la contrada, mercat setmanal amb afluència de famílies neorurals amb roba Decathlon fascinades, bolets i sardanes... Penja l’estelada. Blocs de vivendes impersonals, sense comerç de proximitat, oci al centre comercial, matina dur i mata’t a treballar i a més el puto cotxe s’ha tornat a avariar, escola pública i multicultural, llistes d’espera a l’hospital comarcal o metropolità, marca blanca per a dinar i sopar... Què vols penjar?
On no hi pengen les estelades...
Des que visco a Ponent, he pogut copsar finalement la sensació que comporta viure quinze dies dins la famosa boira. I em sembla que als fervents defensors del procés els hi deu agradar molt la boira: Com si els seus caps estiguessin  emboirinats van tranquils per la vida sense haver d’aguantar que la llum de sol clara i forta els faci veure que el país està desorientat, perdut i mancat de autocrítica. Amb aquesta boira dolça i suau que tot ho difumina res no sembla tenir aristes, la boira és un bàlsam que tot acarona i hi dona un color gris-blanc uniforme dins del qual gran part dels catalans semblen sentir-se a gust mentre el país viu un desgovern i una desvergonya notables. Potser perquè en el fons no els hi va res més enllà de poder sentir que el país seguirà sempre sent el seu. És a dir, el que els hi pertany per drets de pedigree quan no són ni la majoria demogràfica ni l’electoral. Però són els que eren i seran. Mentrestant, a Espanya el bipartidisme sembla sentenciat de mort, la gent comença a interesar-se i a moure’s per la política i potser aquell país de o blanc o negre o amb mi o contra mi o fred o calor o PP o PSOE esdevé un país més obert, variat i civilitzat que s’autoimposa el deure del diàleg i el respecte per les noves opcions i les noves formes alhora que la societat resta atenta i vigilant amb els seus representants, amb exigència. Però, és igual, tot i que per a cada cagada espanyola n’hi hagi la catalana d’igualment fragant, aquí el que vol la gent és un País Normal de polítics que els diguin que ells éren, són i serán millors que aquests espanyols de “charanga y pandereta. Perquè, a Catalunya tot està bé. I sino ho està, és igual perquè ens ho creiem. De sobres és coneguda la capacitat dels catalans per a vendre’s. L’actual campanya electoral de la classe dirigent del país ho confirma un cop més. S’ha de tenir el cap realment emboirinat per a poder empassar-se: “Catalunya és un poble que sap fer les coses bé” i posar-ne com a exemple tot de seguit la consulta del 9-N. Quina barra i quina boira.
Amb Antonio Baños, espero que les CUP resisteixin
Ara fa tres anys em vaig posicionar a favor de la inependència de Catalunya com a espanyol decebut del seu país, amant de Catalunya des de petit i amb l’esperança que aquí es podria construir un país excepcional, no un gris i bavós “país normal”. Em sento orfe ara. Catalunya m’ha fallat tant com Espanya i he entès que no puc esperar gens d’excepcionalitat de part de cap de les dues. Tant és, començo a fotre-me’n. Això és més una lluita de classes més que de països i a Catalunya les clases están molt i molt ben marcades i la que mana és la classe alta de tota la vida i els que manen, com és lògic, volen seguir manant i remanant cireres del Baix Llobregat d’oferta al Caprabo. Em sap greu pel Rufián.
Cal polititzar els nens d'aquesta manera? Grotesc.
Segueixo a favor absolutament de la independència de Catalunya però por motius menys dolços i boirinosos, menys suaus i grisos que la boira de Ponent: Per la part catalana desitjo la independència perquè en el fons continuo estant convençut que a Catalunya li pot anar més bé separada d’Espanya però, sobre tot, pel morbo d’assistir a com una Catalunya independent justificarà a seva incapacitat per a esdevenir un país excepcional el dia que no pugui culpar a Espanya de res. La meva part espanyola, al seu torn desitja la independència de Catalunya... Per a no haver de tornar a parlar-ne mai més, per canviar el disc, per a estar més tranquils, que els polítics espanyols deixin d’utilitzar Catalunya per a aconseguir vots insultant la meva intel·ligència. Per a acabar des d’Espanya almenys el maleït procés que els catalans semblen haver adoptar com a estil de vida, lifestyle... Entreteniment burgès. A mi no m’entreté. Em desespera i em decep. M’emboirina i m’agrada tenir la ment clara.
Canal Segarra Garrigues, obra catalana faraónica de futur incert
Mentrestant, noves esquerdes s’obren al Segarra-Garriques per la falta d’ús. Fem-ho bé. Ho fem molt i molt rebé. Tot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-----------------------------
 

 

Comentarios

Entradas populares