UNA DE MOROS I CRISTIANS (catalans!)

És curiós, repassant l’origen polític i toponímic de Catalunya es diria que des del bon començament hi havia quelcom de fatal quant al fet que Catalunya estigués obligada a entendre’s amb la resta de pobles ibèrics. Sí o sí. I dic “fatal” en el sentit de predestinat, no necessàriament perquè aquesta relació hagi estat sempre i inqüestionablement negativa per a Catalunya com ens semblen voler fer veure en aquests moments d’exaltació bidireccional i esquerravergència.

A més de formar part d’allò que d’ençà dels romans ja se’n deia genèricament “Hispania” i del posterior territori monàrquic dels gots amb capital a Toledo, resulta que la causa que va motivar la rebeldia de Borrell II i el no voler renovar el vassallatge al rei franc venia també de la pròpia península ibèrica, del sud de la mateixa concretament. Per tant sembla ser que els afers entre Andalusia i Catalunya venen de lluny i a mi, això com a andalús catalanitzat, m’engresca especialment. No es tractava al segle X de centenars de mil·lers d’emigrants arribant en tren a l’estació de França. De fet, només se’n tractava d’un... Però de molt temible, gairebé tant com en Justo Molinero. 

El cabdill Almansor saquejà Barcelona i la prostrà per sis mesos, cremant-la i arrasant-la. La indiferència del rei dels francs a les peticions d’ajuda del Comte de Barcelona va fer que finalment Catalunya comencés a caminar pel seu propi peu i que s’adonés que “dels Pirineus cap amunt” passaven d’ella tant com de cuinar amb oli d’oliva, cosa que ja devien tenir en comú el barcelonins del segle X amb el moro Almansor. Al cap i a la fi a Catalunya som molt d’oli d’oliva tant com els murcians o els sicilians, això ho tenim claríssim... oi? Verge extra, això sí, que aquí ens agraden les coses ben fetes. De fet jo crec que, ara per ara, inclús es perd més oli a Barcelona o Sitges del que es consumeix però això és una altra qüestió que ni podien imaginar en temps foscos com eren els de l’Edat Mitjana. Comparin el carreró de les Bruixes de Cervera amb el carrer del Pecat de Sitges i veuran com ha canviat el país. Ai! Si Borell II aixequés el cap... Potser es faria marica i llogaria apartaments turístics als cavallers francs per internet.


Molts segles abans que els bíceps inflats del Circuit Festival prenguessin com a seus els xamfrans de l’Eixample es comença a emprar el nom de “Catalunya”, un topònim que sembla procedir del mot “castellum” en llatí, assemblant el seu origen etimològic al de la pròpia Castella. D’altres teories defensen que el nom prové de l’àrab i que era com els musulmans de la península ibèrica es referien al conjunt dels comtats catalans no arabitzats.  Fou d’aquella manera en tot cas, tallant lligams amb els reis de París com aquest territori - que fluia “dels Pirineus cap avall” per les valls del vessant sud - que aquest país se singularitzà. Amb aquest nom tan hispànic, fregint botifarres, untant pa amb oli d’oliva i apostant més recentement per un turisme de sol i platja per a perdedors d’oli, Catalunya s’ha anat conformant com a innegable territori ibèric. Ara, fins i tot amb cria de porcs ibèrics a la Noguera. Fem país i tastem aquest pernil ibèric i català.

......................

Gràcies per llegir-me!

ATREVEIX-TE'HI ARA !!




www.facebook.com/unadecat 
ME GUSTA!

twitter
@unadecat 
SÍGUEME

gracias por leerme.
Javier

Comentarios

Entradas populares